Levensverwachtingsgesprek (LV gesprek)
Doel
Zorg op maat voor onze kwetsbare ouderen.
Hoe?
Gesprek over behandelwensen en verwachtingen in de toekomst. Het belang van behoud van autonomie voor betreffende patiënt.
Patiënten krijgen bij interesse voor LV gesprek informatiemateriaal mee ter voorbereiding. Tevens worden dierbare bij dit proces betrokken. Het gesprek wordt gevoerd aan de hand van een checklist, met als uitkomst: wel/niet reanimeren, wel/niet opname ziekenhuis, wel/niet een intensieve behandeling.
Wensen van de patiënt vervolgens goed documenteren en communiceren.
- met eerste-/tweedelijn via correspondentie of papieren versie overhandigen aan betrokken zorgverleners
- huisarts zorgmelding naar huisartsenpost/ ook te gebruiken door dienstdoend specialist
Bij wie?
Bij kwetsbare patiënten van 75+ bij wie de surprise question negatief beantwoord wordt. (Ben ik verbaasd als deze patiënt komend jaar komt te overlijden, antwoord: nee)
Wat is er tot nu toe gedaan?
Er zijn 50 collegae getraind (34 huisartsen, 1 SO, 15 medisch specialisten) in het begin van 2017. Daarna zijn zij gestart met voeren LV gesprekken. In oktober hebben er 2 evaluatie-avonden plaatsgevonden. De kosten van het project en de trainingen zijn betaald uit prijzenpot van de LHV project ideeën wedstrijd.
Hoe gaan we verder?
Aan de hand van de uitkomsten van de evaluatie avonden verbeteren we de methodiek. Daarnaast willen we het project groter uitrollen, communiceren met andere betrokken groepen, zoals POH- ouderen, thuiszorg organisaties, CPA. En wij zijn reeds bezig met afstemmen met het ACP project van de VUMC.
Toekomstwens?
Implementatie in de dagelijkse huisartsenpraktijk en mogelijk ook in spreekuur van medisch specialist met bijbehorende structurele vergoeding, zodat van een groot deel van onze kwetsbare ouderen bekend is wat hun wensen zijn tav behandelingen in de toekomst. Hierdoor ontstaat een beter crisismanagement. De behandelend arts heeft op acuut moment informatie voor handen om in gesprek te gaan met patiënt en/of dierbaren over wensen. Dus minder ongewenste zorg en handelen in de geest van onze patiënten.